|
| Konuyu Görüntüleyenler: 1 (Üye: 0, Misafir: 1) |
| Üye: |
Birecik Deyimleri ve Atasözleri |
Yanıt Yaz
|
Sayfa 123 16> |
Diğer Sayfaları Görebilmek İçin Sağ Taraftaki Sayfa Numaralarına Tıklayınız.
| Yazar | ||||||
B.SITKI YAYLACI
TEMSİLCİ
|
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı B.SITKI YAYLACI
Bu mesaj kurallara aykırıysa buradan yoneticileri bilgilendirebilirsiniz.
Alıntı Cevapla
Konu: Birecik Deyimleri ve AtasözleriGönderim Zamanı: 30-Kasım-2005 Saat 09:57 |
|||||
|
BİR ATASÖZÜ DE BENDEN OLSUN BARİ.... SERÇECİKTİR EYİ KUŞTUR MEZE İLE YİYENE ZİBİLLİKTE FIŞKI YETMEZ PENÇE PENÇE YİYENE..... AÇIKLAMASINA GEREK YOKTUR SANIRIM...RAHMETLİ NENEM SİTTİ ZEYNEP(KUZUDİŞLİ LERDEN)....ONDAN DUYMUŞTUM.... |
||||||
![]() |
||||||
rainali
ELİT AKEY
|
Mesaj Seçenekleri
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 04-Şubat-2006 Saat 12:03 |
|||||
|
Ananın koti (kötü) kızi olmaz, kaynananın ey (iyi) gelini: Anneler kızlarını hep överek evlendirirler ancak kaynanaların gelinlerinden memnun oldukları pek görülmez.
Arli arından korhar, arsuz da sanar ki benden korhiyer: Namuslu, saygın kişi, saygınlığını yitirmemek için, haklı da olsa arsız kişiye bulaşmak istemez. Arsız kişi onun kendisinden korktuğunu sanır. Aşuh (âşık) gezgan (gezegen) olur, dertli söylagan (söylegen): Halk ozanları, diyardan diyara gezerek, duygularını sazla dile getirirler. Dertli kişi de, derdini anlatarak, içini dökerek rahatlamaya çalışır.
Bahar güneşi gelinıma, guz (güz) guneşi kızıma: Bahar ve yaz güneşi cildi çabuk yakar, esmerleştirir. Güz güneşi ise fazla etkili olmaz. Kızların beyaz tenli olması yöremizde beğenilen bir nitelik olduğundan anneler kızlarının yaz güneşinden yanmalarını istemezler. Ayrıca baharda işler daha çok olduğundan anneler, kızlarına kıyamazlar. Bizim gelin hali (halı) geturur, gendi serar, (kendi serer) gendi oturur: Şaşkın ev sahibi, konuklarını değil de kendini ağırlar. Dünya kadar malın olacağın, zerre kadar ihbalın (şans, talih) olsun: Varlıklı olup şanssız olmaktansa, yoksul olup şanslı olmak iyidir. Fukareya (fukaraya) taş yohuşta yetişir (yokuşta yetişir): Şanssız, yoksul kişinin işi hep ters gider. Gelin, kaynana toprağından yaradılmiştur: Gelinle kaynananın huyları birbirine benzer. Hırhız (hırsız) hırhızdan çalar, Allah'ın güleceği gelur: Haksız kazanç, aynı yoldan geri çıkar. Kahvenın da yuzi karadur ama yuz ağardur: Önemli olan dış görünüş değil, niteliktir. Kızım seni, gelinim seni, beşiğin dibunda sinarım seni: Genç kızların, çocuksuz kadınların temiz ve düzenli olmaları kolaydır. Ancak çocuk sahibi olduklarında onlar da düzenlerini sürdüremezler. Muhtar muhtar olmaz, koy (köy) muhtar olacah: Köyde birlik beraberlik, katılım olmazsa muhtarın çabası bir işe yaramaz. Ölisi (ölüsü) olan bir gun, delisi olan her gun ağlar: Yakınlarınızdan biri ölse, birkaç gün ağlarsınız, sonra acınız küllenir. Ama yakınlarınızdan biri deli olsa, bu durum hep gözünüzün önünde olur derdiniz her gün tazelenir. Gozala (güzele) goz (göz) ağrisi bila yahişur: Güzel ne giyerse giysin yakışır. Tağda (dağda) okuz, dugunda kız saraflanmaz: Dağdaki (yayladaki) öküz besili olur, alacak olan kişiyi yanıltır. Düğündeki kız da süslü, güzel giyimli olacağından, beğenen kişi yanılabilir. Taş taşi, laf taşima: Laf taşımak, insan ilişkilerinde en büyük ahlak zayıflığıdır. Yetim demiş "Ben gülarım", Allah demiş "Ben nerdayım!..": Yoksulun işleri hep ters gider, sıkıntı çeker, yüzü gülmez. Ağa diya diya maldan, yiğit diya diya candan edarlar: Eloğlu insanı ağa, yiğit diyerek poğpoğlar. Bundan hoşlanan kimse de ya malından ya da canından olur. Eva lazım olan camiya haramdur: Bir kimsenin kendisine ve benimsediği yere gerekli olan şeyi, başkasına vermesi doğru değildir. İşin yohuş (yokuş) tut da eniş (iniş) gelursa ihbala (şansa): Başladığın işin güç olacağını, zorluklarını düşünerek önlemini al. Engel çıkmazsa o da senin şansına. Kurdun adi (adı) çıhar, tilki dünyayi yıhar: Öyle sinsi, kurnaz kimseler vardır ki, adı kötüye çıkmış kimselerden daha tehlikelidir. Bu benim bilmdiklerim di.......... Sizinkileri bekleyiğ...... |
||||||
![]() |
||||||
meralozkan
ONURSAL ÜYE
|
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı meralozkan
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 23-Nisan-2007 Saat 10:55 |
|||||
|
Ölürse yer beğensin, kalırsa el beğensin.
Evlat aziz, terbiye daha aziz.
Sarımsak içli dışlı, soğan kel başlı.
Elden gelen öğün olmaz, o da vaktinde bulunmaz.
|
||||||
![]() |
||||||
levent yüncü
VİP
|
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı levent yüncü
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 23-Nisan-2007 Saat 14:52 |
|||||
|
-Degme serhoşa getsin yıkılana kadek.
-ucuz nohutun merekesı olmaz
|
||||||
![]() |
||||||
meralozkan
ONURSAL ÜYE
|
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı meralozkan
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 23-Nisan-2007 Saat 18:56 |
|||||
|
Kareçi kızı hatın olmaz dilenmeden karnı doymaz.
Kırık leblebiye def çalmak.
Karlangucu Yemen eline sorun.(Baharatı yemiş birşey bırakmamış.)
|
||||||
![]() |
||||||
Müslüm Erçetin
FORUM YÖNETİMİ
Copright © 2005-2009 Birecik Forumu |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı Müslüm Erçetin
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 23-Nisan-2007 Saat 22:53 |
|||||
|
Terezi var tahtı var.
Herşeyin bir vahtı var.
|
||||||
![]() |
||||||
TamerT
AKEY
|
Mesaj Seçenekleri
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 23-Nisan-2007 Saat 23:20 |
|||||
|
Tosbağı da deyi gel beni nalla.
|
||||||
![]() |
||||||
meralozkan
ONURSAL ÜYE
|
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı meralozkan
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 29-Nisan-2007 Saat 10:02 |
|||||
|
Altı taş üstü tokaç.
Yorgun it yatağı.
Selamınaleyküm eşegi nereye bağlayım.
|
||||||
![]() |
||||||
Müslüm Erçetin
FORUM YÖNETİMİ
Copright © 2005-2009 Birecik Forumu |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı Müslüm Erçetin
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 29-Nisan-2007 Saat 12:36 |
|||||
|
Dün Birecik Derneğinde otururken masalardan birinden yüksek sesle şöyle bir laf duydum. İlk defa duymuyordum ama çok orjinal bir deyim bence.
"Göğdeme çakılsın"
|
||||||
![]() |
||||||
salih_1938
FORUM YÖNETİMİ
|
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı salih_1938
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 29-Nisan-2007 Saat 12:53 |
|||||
|
Sayın Hasip hocamdan çok hoşma giden bir deyim;
''7 defa okudum bir mığal aynamadım ''
|
||||||
![]() |
||||||
Diğer Sayfaları Görebilmek
İçin Sağ Taraftaki Sayfa Numaralarına Tıklayınız.
Yanıt Yaz
Sayfa 123 16>
Forum Atla
Forum izinleri

Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma
Copyright ©2005-2009 BiRECiK FORUMU
Forum Kurucusu: Muslum Ercetin
Kurulus Tarihi: 14.07.2005