Anasayfam Yap Favorilerime Ekle E-Posta Tavsiye Et Birecik Dernek Birecik Portal Yardım Radyo Destek Hattı
Birecik Forumu Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > BİRECİK GENEL > BİRECİK DİLİ
  Aktif Konular Aktif Konular RSS: Birecik Deyimleri ve Atasözleri
  YARDiM YARDiM  Forumu Ara   Takvim   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Konuyu Görüntüleyenler: 1 (Üye: 0, Misafir: 1)
Üye:

Birecik Deyimleri ve Atasözleri

Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123 16>

Diğer Sayfaları Görebilmek İçin Sağ Taraftaki Sayfa Numaralarına Tıklayınız.

Yazar
TEMSİLCİ
<font color=bf0000>TEMSİLCİ</font>
İzmir Temsilcisi
Simge
Uye Bilgileriisim: BEKIR SITKI YAYLACI
Yas:54
Kullanıcı No.: 114

Ruh Halim:
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Alıntı B.SITKI YAYLACI Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Birecik Deyimleri ve Atasözleri
    Gönderim Zamanı: 30-Kasım-2005 Saat 09:57

BİR ATASÖZÜ DE BENDEN OLSUN BARİ....

SERÇECİKTİR EYİ KUŞTUR MEZE İLE YİYENE

ZİBİLLİKTE FIŞKI YETMEZ PENÇE PENÇE YİYENE.....

AÇIKLAMASINA GEREK YOKTUR SANIRIM...RAHMETLİ NENEM SİTTİ ZEYNEP(KUZUDİŞLİ LERDEN)....ONDAN DUYMUŞTUM....

iMZA:  
elbette türkiye’de de en uzun koşuysa devrim
o, onun en güzel yüz metresini koştu
ilk o fırladı lüverden en sekmez mermisiynen
en hızlısıydı hepimizin,
ilk o göğüsledi ipi...
Yukarı Don
rainali Açılır Kutu Gör
ELİT AKEY
<font color=ff7b3c>ELİT AKEY</font>
Simge
Uye Bilgileriisim: Ali Haydar Yıldırım
Yas:40
Kullanıcı No.: 45

Ruh Halim:
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Alıntı rainali Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 04-Şubat-2006 Saat 12:03
Ananın koti (kötü) kızi olmaz, kaynananın ey (iyi) gelini: Anneler kızlarını hep överek evlendirirler ancak kaynanaların gelinlerinden memnun oldukları pek görülmez.

Arli arından korhar, arsuz da sanar ki benden korhiyer: Namuslu, saygın kişi, saygınlığını yitirmemek için, haklı da olsa arsız kişiye bulaşmak istemez. Arsız kişi onun kendisinden korktuğunu sanır.

Aşuh (âşık) gezgan (gezegen) olur, dertli söylagan (söylegen): Halk ozanları, diyardan diyara gezerek, duygularını sazla dile getirirler. Dertli kişi de, derdini anlatarak, içini dökerek rahatlamaya çalışır.

Ayın on beşi karanluğisa, on beşi aydinnuhtur: İnsanın üzüntülü, sıkıntılı günleri sürüp gitmez ardından güzel günler de gelir.

Bahar güneşi gelinıma, guz (güz) guneşi kızıma: Bahar ve yaz güneşi cildi çabuk yakar, esmerleştirir. Güz güneşi ise fazla etkili olmaz. Kızların beyaz tenli olması yöremizde beğenilen bir nitelik olduğundan anneler kızlarının yaz güneşinden yanmalarını istemezler. Ayrıca baharda işler daha çok olduğundan anneler, kızlarına kıyamazlar.

Bizim gelin hali (halı) geturur, gendi serar, (kendi serer) gendi oturur: Şaşkın ev sahibi, konuklarını değil de kendini ağırlar.

Dünya kadar malın olacağın, zerre kadar ihbalın (şans, talih) olsun: Varlıklı olup şanssız olmaktansa, yoksul olup şanslı olmak iyidir.

Fukareya (fukaraya) taş yohuşta yetişir (yokuşta yetişir): Şanssız, yoksul kişinin işi hep ters gider.

Gelin, kaynana toprağından yaradılmiştur: Gelinle kaynananın huyları birbirine benzer.

Hırhız (hırsız) hırhızdan çalar, Allah'ın güleceği gelur: Haksız kazanç, aynı yoldan geri çıkar.

Kahvenın da yuzi karadur ama yuz ağardur: Önemli olan dış görünüş değil, niteliktir.

Kızım seni, gelinim seni, beşiğin dibunda sinarım seni: Genç kızların, çocuksuz kadınların temiz ve düzenli olmaları kolaydır. Ancak çocuk sahibi olduklarında onlar da düzenlerini sürdüremezler.

Muhtar muhtar olmaz, koy (köy) muhtar olacah: Köyde birlik beraberlik, katılım olmazsa muhtarın çabası bir işe yaramaz.

Ölisi (ölüsü) olan bir gun, delisi olan her gun ağlar: Yakınlarınızdan biri ölse, birkaç gün ağlarsınız, sonra acınız küllenir. Ama yakınlarınızdan biri deli olsa, bu durum hep gözünüzün önünde olur derdiniz her gün tazelenir.

Gozala (güzele) goz (göz) ağrisi bila yahişur: Güzel ne giyerse giysin yakışır.

Tağda (dağda) okuz, dugunda kız saraflanmaz: Dağdaki (yayladaki) öküz besili olur, alacak olan kişiyi yanıltır. Düğündeki kız da süslü, güzel giyimli olacağından, beğenen kişi yanılabilir.

Taş taşi, laf taşima: Laf taşımak, insan ilişkilerinde en büyük ahlak zayıflığıdır.

Yetim demiş "Ben gülarım", Allah demiş "Ben nerdayım!..": Yoksulun işleri hep ters gider, sıkıntı çeker, yüzü gülmez.

Ağa diya diya maldan, yiğit diya diya candan edarlar: Eloğlu insanı ağa, yiğit diyerek poğpoğlar. Bundan hoşlanan kimse de ya malından ya da canından olur.

Eva lazım olan camiya haramdur: Bir kimsenin kendisine ve benimsediği yere gerekli olan şeyi, başkasına vermesi doğru değildir.

İşin yohuş (yokuş) tut da eniş (iniş) gelursa ihbala (şansa): Başladığın işin güç olacağını, zorluklarını düşünerek önlemini al. Engel çıkmazsa o da senin şansına.

Kurdun adi (adı) çıhar, tilki dünyayi yıhar: Öyle sinsi, kurnaz kimseler vardır ki, adı kötüye çıkmış kimselerden daha tehlikelidir.

Bu benim bilmdiklerim di..........

Sizinkileri bekleyiğ......

Yukarı Don
meralozkan Açılır Kutu Gör
ONURSAL ÜYE
<font color=008000>ONURSAL ÜYE</FONT>
Simge
Uye Bilgileriisim: meral gülyavuz
Yas:55
Kullanıcı No.: 1994

Ruh Halim:
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Alıntı meralozkan Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23-Nisan-2007 Saat 10:55
  Ölürse yer beğensin, kalırsa el beğensin.

Evlat aziz, terbiye daha aziz.

Sarımsak içli dışlı, soğan kel başlı.

Elden gelen öğün olmaz, o da vaktinde bulunmaz.
iMZA:  
Ya olduğun gibi görün,Yada göründüğün gibi ol.
Yukarı Don
levent yüncü Açılır Kutu Gör
VİP
<font color=800080>VİP</font>
Simge
Uye Bilgileriisim: Levent Yüncü
Yas:36
Kullanıcı No.: 81

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Alıntı levent yüncü Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23-Nisan-2007 Saat 14:52
-Degme serhoşa getsin yıkılana kadek.
-ucuz nohutun merekesı olmaz
iMZA:  
Yukarı Don
ONURSAL ÜYE
Simge

Ruh Halim:
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Alıntı meralozkan Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23-Nisan-2007 Saat 18:56

Kareçi kızı hatın olmaz dilenmeden karnı doymaz.

Kırık leblebiye def çalmak.

Karlangucu Yemen eline sorun.(Baharatı yemiş birşey bırakmamış.)
iMZA:  
Yukarı Don
Müslüm Erçetin Açılır Kutu Gör
FORUM YÖNETİMİ
<font color=0003c>FORUM YÖNETİMİ</font>
Birecik Forumu Kurucusu
Simge
Copright © 2005-2009 Birecik Forumu
Uye Bilgileriisim: Müslüm Erçetin
Yas:41
Kullanıcı No.: 12

Ruh Halim:
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Alıntı Müslüm Erçetin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23-Nisan-2007 Saat 22:53
Terezi var tahtı var.
Herşeyin bir vahtı var.
iMZA:  
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür,
Ve bir orman gibi kardeşçesine.
BU MEMLEKET BİZİM!!!

Yukarı Don
TamerT Açılır Kutu Gör
AKEY
<font color=0000ff><b>AKEY</b></font>
Simge
Uye Bilgileriisim: Tamer TUNCER
Kullanıcı No.: 103

Ruh Halim:
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Alıntı TamerT Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23-Nisan-2007 Saat 23:20
Tosbağı da deyi gel beni nalla.
iMZA:  
kardaşça...
Yukarı Don
ONURSAL ÜYE
Simge

Ruh Halim:
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Alıntı meralozkan Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29-Nisan-2007 Saat 10:02

Altı taş üstü tokaç.

Yorgun it yatağı.

Selamınaleyküm eşegi nereye bağlayım.

iMZA:  
Yukarı Don
Müslüm Erçetin Açılır Kutu Gör
FORUM YÖNETİMİ
Birecik Forumu Kurucusu
Simge
Copright © 2005-2009 Birecik Forumu
Uye Bilgileriisim: Müslüm Erçetin
Kullanıcı No.: 12

Ruh Halim:
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Alıntı Müslüm Erçetin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29-Nisan-2007 Saat 12:36
Dün Birecik Derneğinde otururken masalardan birinden yüksek sesle şöyle bir laf duydum. İlk defa duymuyordum ama çok orjinal bir deyim bence.  

"Göğdeme çakılsın"
iMZA:  
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür,
Ve bir orman gibi kardeşçesine.
BU MEMLEKET BİZİM!!!

Yukarı Don
salih_1938 Açılır Kutu Gör
FORUM YÖNETİMİ
Simge
Uye Bilgileriisim: S. SALIH BINGÖL
Yas:49
Kullanıcı No.: 269

Ruh Halim:
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Alıntı salih_1938 Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29-Nisan-2007 Saat 12:53
Sayın Hasip hocamdan çok hoşma giden bir deyim;

''7 defa okudum bir mığal aynamadım ''
iMZA:  
MEVZU BİRECİKSE EĞER,GERİSİ TEFERRUATTIR..
Yukarı Don

Diğer Sayfaları Görebilmek İçin Sağ Taraftaki Sayfa Numaralarına Tıklayınız.

Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123 16>

Forum Atla Forum izinleri Açılır Kutu Gör

Copyright ©2005-2009 BiRECiK FORUMU
Forum Kurucusu: Muslum Ercetin
Kurulus Tarihi: 14.07.2005

** !! Birecik Forumunda Bulunan Bilgiler ve Dosyalar izinsiz Kopyalanamaz !! **
LUTFEN iZiNSiZ KOPYA ETMEYiNiZ.
ALINTI YAPTIGINIZDA KAYNAK GOSTERiNiZ.
EMEGE SAYGI DUYUNUZ.

Bu Sayfa 0,703 Saniyede Yüklendi.