Birecik Forumu Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > BİRECİK GENEL > NOSTALJİ (ESKİDEN BİRECİK)
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - TANDIR EKMEĞİ VE KAHKE
  YARDiM YARDiM  Forumu Ara   Olaylar   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

BİRECİK FORUMUNA HOŞGELDİNİZ. MEMLEKET SEVDASI, SILA HASRETİ, HEMŞERİ SEVGİSİ, KÜLTÜREL ZENGİNLİK, BİLGİ PAYLAŞIMI, CİDDİYET, SEVİYE, KALİTE, DOSTLUK VE DAYANIŞMA...
ARADIKLARINIZ BUNLARSA EĞER, DOĞRU ADRESTESİNİZ: BURASI BİRECİK FORUMU...

TANDIR EKMEĞİ VE KAHKE

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
Halil BİLMEZ Açılır Kutu Gör
FORUM YÖNETİMİ
<font color=0003c>FORUM YÖNETİMİ</font>

Forumun Birecik Tarihi Öğretmeni

Kayıt Tarihi: 10-Ocak-2006
Şehir: Sakarya
Status: Aktif Değil
Points: 4525
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Halil BİLMEZ Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: TANDIR EKMEĞİ VE KAHKE
    Gönderim Zamanı: 15-Ekim-2006 Saat 00:37

                                        TANDIR EKMEĞİ

 

 

     Ben bugün sizlere tandır ekmeğini anlatacağım ama, Neyfel Hoca’nın daha önce anlattığı “TANDIR” konusuna bir göz atmakta yarar var. Hem okumayan-okuyamayan arkadaşlar tandırı okumuş olur hem de tandır ekmeğini daha iyi tanımış oluruz. http://www.birecikforumu.com/forum_posts.asp?TID=4360

   Zaten tandır ekmeği denilmesinin nedeni de, tandır ekmeği yapılan hamurun tandırda mayalanmasından-ekşitilmesindendir.

   Tandır ekmeği buğday, mercimek ve mısır unundan yapılırdı. Mercimek ve mısır unundan yapanlar çok sayıda yapmazlardı. Bu unlardan yapılanlar çok dayanmaz, uzun süre kalmaz derlerdi, birkaç gün-1 hafta

yinecek kadar yapılırdı. Ama buğday unundan yapılanları çok yaparlardı. Demek ki buğday unundan yapılanlar daha uzun süre dayanırdı. Anam mısır unundan tandır ekmeğini çok nadir yapardı ama buğday unundan yapılan tandır ekmeği kışın evimizden hiç eksik olmazdı.  Hatta hemen hemen her evin kışın kahvaltılık ekmeği buydu. 

    Şimdi gelelim tandır ekmeğinin yapılışına:

    Önce fırından hamur mayası alınırdı. Yani eşki hamur. Berecikçede hamur-mayaya “EŞKİ HAMUR” denirdi. Bununla ekmeklik hamur iyice yoğurulurdu. Hamur genelde akşama yakın yoğurulurdu, çünkü ev halkının tamamı akşam toplandığından tandır gece çok sıcak olurdu. Sıcakta eşkiyen hamur da iyice mayalanmış sayılırdı. İyice mayalanan hamurun ekmeği de uzun süre dayanırdı-kokmazdı-küflenmezdi. Yoğurulan hamur bir leğene konur, tandırın bir köşesine bırakılırdı. Ağzına bir bez örtülürdü, üstüne de tandırun yorganı tabii. Orada leğen olduğundan haberi olmayan ya ayağını içine sokar, ya kalkarken kolu hamura batar, hem gülünür hem de azarı yerdik. Bu da tandır ekmeğinin mizahı (!).

   Hamur iyice eşkiyip-mayalandıktan sonra taplamalar yapılmaya başlanırdı. Tandır ekmeğinin her birinin adı “TAPLAMA”dır. Taplama daire biçimindedir, çapı 20-25 cm kadar, ortası (merkezi) 3,5-4 cm kalınlığında olur, kenara doğru incelirdi. Kenar kalınlığı 1-1,5 cm’ye kadar inerdi. Taplama yapıldıktan sonra, taplamayı yapan taplamanın ortasına ve yarısına kadar işaret parmağını sokar, 2-3 kere döndürürdü. Taplama fırında pişerken çok kabarmasın, havası çıksın diye. Şimdi fırına pişirilmeye gidecektir. Taplamalar fırında ya öğleden sonra, fırında ekmek çıkmadığı ölü zamanda ya da akşamdan (mırgıptan) sonra pişirilirdi. İşte fırından henüz çıkan bu ekmek mis olurdu mis... Yemeğe doyamazdın! Taplamalar serilir, soğutulurdu. Artık evin kahvaltılık ekmeğidir bunlar. Kahvaltıda taplamalar 3-4 cm eninde boydan boya kesilir, ısıtılır yenilirdi. Isıtma işi de mangalın üzerinde olurdu. Mangalların uzun kenarlarına paralel iki tane monte edilmiş tel, bunların üzerinde de hareket eden ince saclar olurdu. Kesilen ekmek dilimleri mangal ateşinde bunların üzerine konarak ısıtılır, sıcak sıcak yenirdi.

    Kışın, tandır ekmeği henüz bitmeden yenisi yapılırdı. Çünkü, bizim çocukluğumuzun ilk zamanlarında ve daha önceleri çarşıdan-fırından ekmek (dırnağlı) almak ayıpmış (!). Bunun sebebi de, Birecik insanının ekonomik durumu ne olursa günlük yaşamlarında bir farklılık görülmemesiydi. (Bunu ayrı bir yazı konusu yapacağım). Bir neden yoksa fırından ekmek almak böbürlenmek sayılırmış. Ancak, ya bir hasta varsa ya da bir misafir gelirse dırnağlı alınırmış. Ama sonraları bu düşünce yavaş-yavaş yok oldu, sabahları kahvaltıda tamamen dırnağlı alınmaya-yenilmeye başlandı. Bugün Birecik’te tandır ekmeği yapan var mı bilmiyorum ama bence bu da tarih oldu. O yüzden bunu da nostaljiye alıyorum.

    Başka bir “NOSTALJİ”de buluşmak üzere HOŞÇAKALIN !

    SEVGİ VE SELAMLARIMLA !

 

                                                                     Halil   Bilmez

                                                                                                   Ekim - 2006 

 

Yukarı Don
salih_1938 Açılır Kutu Gör
FORUM YÖNETİMİ
<font color=0003c>FORUM YÖNETİMİ</font>
Simge

Kayıt Tarihi: 06-Ocak-2006
Status: Aktif Değil
Points: 3549
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı salih_1938 Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15-Ekim-2006 Saat 01:03
Sevgili hocam yine her zamanki gibi ellerinize sağlık.Ben her zaman olduğu gibi yazdığınızı okudum ve bir hayal perdesinde yazdıklarınızı yaşayacam.Birecikte dedemlerin hayadı gelecek gözümün önüne,nasıl ekmek pişirdikleri, iskeleye eşekle tırnaklı almaya gittiğimi hatırlayacam....Dalıp gideceğim anlayacağınız.Tüm bunları bana yaşattığınız için binlerce defa sağolun..teşekkürler.
MEVZU BİRECİKSE EĞER,GERİSİ TEFERRUATTIR..
Yukarı Don
Mehmet Özkınacı Açılır Kutu Gör
FORUM YÖNETİMİ
<font color=0003c>FORUM YÖNETİMİ</font>
Simge
Genç Moderatör

Kayıt Tarihi: 08-Mayıs-2006
Şehir: Gaziantep
Status: Aktif Değil
Points: 3459
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Mehmet Özkınacı Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15-Ekim-2006 Saat 01:46

Hocam elinize dilinize sağlık bu konuda size teşekkür ederim. Sizin sayenizde bu nostaljik yemekleri okuyoruz. Bilmediklerimizi sizden öğreniyoruz. Bende küçükken bu tandır ekmeğinden yedim. Eskiden nenemler de yapardı bu tandır ekmeğinden...

Yukarı Don
galipatabek Açılır Kutu Gör
ELİT AKEY
<font color=ff7b3c>ELİT AKEY</font>


Kayıt Tarihi: 07-Ocak-2006
Şehir: Birecik
Status: Aktif Değil
Points: 361
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı galipatabek Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15-Ekim-2006 Saat 04:21
Valla hala yapanlar var biz bazen yiyoruz....
Yukarı Don
MEHMET ŞERİF Açılır Kutu Gör
ONURSAL ÜYE
<font color=008000>ONURSAL ÜYE</FONT>
Simge

Kayıt Tarihi: 20-Ocak-2006
Status: Aktif Değil
Points: 883
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı MEHMET ŞERİF Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15-Ekim-2006 Saat 10:17
            SAYIN HOCAM ;
 
        ELLERİNE SAGLIK O KADAR GÜZEL YAZMIŞSINKİ,KOKUSU BURNUMA GELDİ,ORUCUMUZU KAZA ETMEMİZ GEREKECEK,AGZIMIZ SULANDI,ŞİMDİ YAPAN OLDUĞUNU SANMIYORUM AMA GALİP YAPILDIĞINI YAZMIŞ,DELİ BİLALİN ELİ KOLU UZUNDUR MERAKLI OLDUĞU İÇİN YAPTIRIR.UZUN UZUN DÜŞÜNDÜM VE DERİNLERE DALDIM GİTTİM.SAGOL HOCAM,TEŞEKKÜRLER.
 
          M.ŞERİF YÜCEL.
Yukarı Don
DENİZCİ Açılır Kutu Gör
ELİT AKEY
<font color=ff7b3c>ELİT AKEY</font>
Simge

Kayıt Tarihi: 16-Ağustos-2006
Şehir: Birecik
Status: Aktif Değil
Points: 438
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı DENİZCİ Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15-Ekim-2006 Saat 11:12
Halil Hocamın yüreğine ve ellerine sağlık.Tandır ekmeğini biz de tandır olmasa bile çarşı fırınında yılda bir yapıyoruz.Kışın çay ve yeşil zeytinle çok güzel gidiyor.Ayrıca evimizde ramazan nedeniyle ev yapımı kahke de bulunmakta bizim ev daha eski Bireciklilik özelliğini kaybetmemiş demek.Halil hocamın özel ifade ediş şekliyle kahke yapımını da okumak isteriz.eğer daha önce yazılmamışsa.
TÜRKDENİZ
Yukarı Don
karayılan33 Açılır Kutu Gör
AKEY
<font color=0000ff><b>AKEY</b></font>
Simge

Kayıt Tarihi: 03-Eylül-2006
Status: Aktif Değil
Points: 80
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı karayılan33 Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15-Ekim-2006 Saat 14:28
hocam elinize dilinize sağlık paylaştığını için sağolun saygılar
Yukarı Don
Halil_ tekes Açılır Kutu Gör
ONURSAL ÜYE
<font color=008000>ONURSAL ÜYE</FONT>
Simge

Kayıt Tarihi: 26-Ağustos-2006
Status: Aktif Değil
Points: 706
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Halil_ tekes Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15-Ekim-2006 Saat 16:22
ramazan günü agzimizi  sulandiriyorsunuz ben simdi tandir ekmegini nerden bulayim  ama yinede eline diline saglik  selam
halil_tekes
Yukarı Don
Halil BİLMEZ Açılır Kutu Gör
FORUM YÖNETİMİ
<font color=0003c>FORUM YÖNETİMİ</font>

Forumun Birecik Tarihi Öğretmeni

Kayıt Tarihi: 10-Ocak-2006
Şehir: Sakarya
Status: Aktif Değil
Points: 4525
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Halil BİLMEZ Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15-Ekim-2006 Saat 23:24
Orjinalini yazan: DENİZCİ DENİZCİ Yazdı:

Halil Hocamın yüreğine ve ellerine sağlık.Tandır ekmeğini biz de tandır olmasa bile çarşı fırınında yılda bir yapıyoruz.Kışın çay ve yeşil zeytinle çok güzel gidiyor.Ayrıca evimizde ramazan nedeniyle ev yapımı kahke de bulunmakta bizim ev daha eski Bireciklilik özelliğini kaybetmemiş demek.Halil hocamın özel ifade ediş şekliyle kahke yapımını da okumak isteriz.eğer daha önce yazılmamışsa.
   Sevgili Hocam
   İltifatına teşekkür ederim.
   Tandır ekmeğini evinizde halen yemeniz çok güzel. Ancak tandır ekmeğinin hamurunu nerede eşkitseniz-mayalasanız da adı artık TANDIR EKMEĞİ.
   Ev yapımı kahke dediğin Birecik'te yapılan YAĞLI KAHKE olacak. Onu da anlatırım bir ara.  
Yukarı Don
kaamos Açılır Kutu Gör
AKEY
<font color=0000ff><b>AKEY</b></font>
Simge

Kayıt Tarihi: 09-Ekim-2006
Şehir: Şanlıurfa
Status: Aktif Değil
Points: 22
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı kaamos Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15-Ekim-2006 Saat 23:41
Hocam çok tşkler...
 
Son paragrafda dırnağlı ekmek hakkında yazdıklarınız çok ilgi çekici.
All we need is just a little bit freedom.
Yukarı Don
Müslüm Erçetin Açılır Kutu Gör
FORUM YÖNETİMİ
<font color=0003c>FORUM YÖNETİMİ</font>
Simge
Copright © 2005-2012 Birecik Forumu

Kayıt Tarihi: 15-Eylül-2005
Şehir: İstanbul
Status: Aktif Değil
Points: 4466
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Müslüm Erçetin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15-Ekim-2006 Saat 23:57
Halil Hocam teşekkürler. Taplamanın dadını datmayalı yıllar oldu :( Bu arada kahkeden bahsedildiğini duyunca bu resmi eklemeden edemedim  Daha taze.  Kusuruma bakmayın arkadaşlar :)
 
 
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür,
Ve bir orman gibi kardeşçesine.
BU MEMLEKET BİZİM!!!
Yukarı Don
Kutsal Özmen Açılır Kutu Gör
AKEY
<font color=0000ff><b>AKEY</b></font>


Kayıt Tarihi: 08-Mayıs-2006
Şehir: Adana
Status: Aktif Değil
Points: 49
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Kutsal Özmen Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 16-Ekim-2006 Saat 19:02
Halil bey teşkkürler ediyoruz,sağolun.Müslüm bey kahkeler anasonludur inşallah bayılırım..
MEMLEKET TÜTER BURNUMUZDA BURAM BURAM
Yukarı Don
eczacı mustafa Açılır Kutu Gör
ONURSAL ÜYE
<font color=008000>ONURSAL ÜYE</FONT>
Simge

Kayıt Tarihi: 22-Kasım-2006
Şehir: İstanbul
Status: Aktif Değil
Points: 2430
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı eczacı mustafa Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15-Şubat-2008 Saat 17:10
KALORİFERLERİN DOĞAL GAZLARIN OLMADIĞI GÜNLERDE EVLERDE TANDIRLARDA PİŞİRİLEN KALIN EKMEK

FIRINDAN MAYALI HAMUR ALINIP EVDE HAZIRLANAN HAMURLA KARIŞTIRILIP ÜZERİ ÖRTÜLÜP SICAK BİR YERDE BEKLETİLİR.KABARDIKTAN SONRA  BİR TABAK BÜYÜKLÜĞÜNDE  KALIN  OLMA  KOŞULUYLA  AÇILIR  FIRINA GÖTÜRÜLÜP PİŞİRİLİR  UZUN  ZAMAN  SAKLANABİLİR PEYNİR LEDE ÇOK GÜZEL GİDER

ÇOCUKLUĞUMUZDA EVİMİZDEN HİÇ EKSİK OLMAZDI


BİR DERYAİ UMMANDIR BİRECİK
Yukarı Don
Halil BİLMEZ Açılır Kutu Gör
FORUM YÖNETİMİ
<font color=0003c>FORUM YÖNETİMİ</font>

Forumun Birecik Tarihi Öğretmeni

Kayıt Tarihi: 10-Ocak-2006
Şehir: Sakarya
Status: Aktif Değil
Points: 4525
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Halil BİLMEZ Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15-Şubat-2008 Saat 17:35
 
    Sevgili Mustafa
    Daha evvel tandır ekmeğini yazmıştım. Hele bir bak eksiği de varsa tamamla sana zahmet. Selamlar.
Yukarı Don
öznur Açılır Kutu Gör
ELİT BACEY
<font color=ff7b3c>ELİT BACEY</font>
Simge

Kayıt Tarihi: 29-Mayıs-2007
Şehir: İstanbul
Status: Aktif Değil
Points: 489
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı öznur Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15-Şubat-2008 Saat 17:46

TÜHH BU KONUYU OKUDUĞUMA PİŞMAN OLDUM:)) YOĞUNLUKTAN YEMEK BİLE YEMEDİM VE ŞU SAATTE TANDIR EKMEĞİNDEN DOLAYI MİDE ASİTLERİM HAREKETE GEÇTİ..ŞİMDİ SICAK SICAK TANDIR EKMEĞİ ,TEZE PENDİR YANINA DA İYİ DEMLENMİŞ DUBLE ÇAY AMAN ALLAH'IM DAHA FAZLA EZİYET ETMEK İSTEMİYORUM KENDİME...

Akıllı İnsan Herşeyi Layık Olduğu Yere Koyandır.
Yukarı Don
eczacı mustafa Açılır Kutu Gör
ONURSAL ÜYE
<font color=008000>ONURSAL ÜYE</FONT>
Simge

Kayıt Tarihi: 22-Kasım-2006
Şehir: İstanbul
Status: Aktif Değil
Points: 2430
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı eczacı mustafa Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15-Şubat-2008 Saat 18:01
halil akey tandır ekmeyini  sen daha detaylı anlatmışsın  ellerine sağlık benim dikatsizliyime geldi daha önce bu konunun işlenip işlenmediyine banmam lazımdı  selamlar
BİR DERYAİ UMMANDIR BİRECİK
Yukarı Don
Zülküf Açılır Kutu Gör
VİP
<font color=800080>VİP</font>
Simge

Kayıt Tarihi: 09-Mayıs-2006
Şehir: Birecik
Status: Aktif Değil
Points: 627
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Zülküf Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15-Şubat-2008 Saat 18:20
halil hocam daha salı günü anam hazırlamış bende malumunuz tandır olmadığı için çarşı fırınında pişirttim eski lezzeti olmasada yinede harika olmuştu bizde hala ara sıra yapılmakta halil hocam bu konuları her zaman dile getirdiğin için teşekkürler
Yukarı Don
salih_1938 Açılır Kutu Gör
FORUM YÖNETİMİ
<font color=0003c>FORUM YÖNETİMİ</font>
Simge

Kayıt Tarihi: 06-Ocak-2006
Status: Aktif Değil
Points: 3549
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı salih_1938 Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29-Nisan-2008 Saat 01:13
Orjinalini yazan: Halil BİLMEZ Halil BİLMEZ Yazdı:

Orjinalini yazan: DENİZCİ DENİZCİ Yazdı:

Halil Hocamın yüreğine ve ellerine sağlık.Tandır ekmeğini biz de tandır olmasa bile çarşı fırınında yılda bir yapıyoruz.Kışın çay ve yeşil zeytinle çok güzel gidiyor.Ayrıca evimizde ramazan nedeniyle ev yapımı kahke de bulunmakta bizim ev daha eski Bireciklilik özelliğini kaybetmemiş demek.Halil hocamın özel ifade ediş şekliyle kahke yapımını da okumak isteriz.eğer daha önce yazılmamışsa.
   Sevgili Hocam
   İltifatına teşekkür ederim.
   Tandır ekmeğini evinizde halen yemeniz çok güzel. Ancak tandır ekmeğinin hamurunu nerede eşkitseniz-mayalasanız da adı artık TANDIR EKMEĞİ.
   Ev yapımı kahke dediğin Birecik'te yapılan YAĞLI KAHKE olacak. Onu da anlatırım bir ara.  
 
 
Sevgili hocam Birecik peynirinin sonunu dün akşam kullandık.Fakat bidonda kalan yağlı peynir suyunu dökmeye kıyamadım ,aklıma kahke geldi.Diyorumki şu peynir suyunu bizim hanım dökmeden kahke tarifini versende yapsak ne dersin.
MEVZU BİRECİKSE EĞER,GERİSİ TEFERRUATTIR..
Yukarı Don
mahir oğul Açılır Kutu Gör
VİP
<font color=800080>VİP</font>
Simge

Kayıt Tarihi: 18-Ekim-2007
Şehir: Birecik
Status: Aktif Değil
Points: 1017
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı mahir oğul Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29-Nisan-2008 Saat 07:42
Orjinalini yazan: salih_1938 salih_1938 Yazdı:

Orjinalini yazan: Halil BİLMEZ Halil BİLMEZ Yazdı:

Orjinalini yazan: DENİZCİ DENİZCİ Yazdı:

Halil Hocamın yüreğine ve ellerine sağlık.Tandır ekmeğini biz de tandır olmasa bile çarşı fırınında yılda bir yapıyoruz.Kışın çay ve yeşil zeytinle çok güzel gidiyor.Ayrıca evimizde ramazan nedeniyle ev yapımı kahke de bulunmakta bizim ev daha eski Bireciklilik özelliğini kaybetmemiş demek.Halil hocamın özel ifade ediş şekliyle kahke yapımını da okumak isteriz.eğer daha önce yazılmamışsa.
   Sevgili Hocam
   İltifatına teşekkür ederim.
   Tandır ekmeğini evinizde halen yemeniz çok güzel. Ancak tandır ekmeğinin hamurunu nerede eşkitseniz-mayalasanız da adı artık TANDIR EKMEĞİ.
   Ev yapımı kahke dediğin Birecik'te yapılan YAĞLI KAHKE olacak. Onu da anlatırım bir ara.  
 
 
Sevgili hocam Birecik peynirinin sonunu dün akşam kullandık.Fakat bidonda kalan yağlı peynir suyunu dökmeye kıyamadım ,aklıma kahke geldi.Diyorumki şu peynir suyunu bizim hanım dökmeden kahke tarifini versende yapsak ne dersin.
 
ilahi salih abi peynirin suyunu heder edeceksin biraz peynir alda suyuda tazele  iyibir ayar verdir afiyetlede yersin yakında buradasın sana alalım birecik peyniri ...
HATIRLAMAK TATLI BİR DÜŞ, SOLAN BİR RESİM GİBİDİR...



<
Yukarı Don
yusufsözmen Açılır Kutu Gör
VİP
<font color=800080>VİP</font>
Simge

Kayıt Tarihi: 15-Mart-2008
Şehir: BATMAN
Status: Aktif Değil
Points: 2836
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı yusufsözmen Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29-Nisan-2008 Saat 10:09
tandır ekmeğini severim ama küncüsüz olması şartıyla:) dediğiniz gibi peynir ve çayla harika olur sıcak sıcak
İNSANIN KAZANDIĞI PARADAN DEĞİL PARANIN KAZANDIĞI İNSANDAN KORKULUR
Yukarı Don
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
  Paylaşım   

Forum Atla Forum izinleri Açılır Kutu Gör

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.11
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.

Bu Sayfa 2,188 Saniyede Yüklendi.